Proef de meest bekende gerechten uit de Toscaanse keuken

Toscane heeft een rijke culinaire traditie en kan vol trots verwijzen naar vele bekende gerechten. In elk stadje en dorp vind je restaurants, osteria's en trattoria's waar je tijdens je verblijf op een agriturismo wijnlandgoed of in een landelijk vakantiehuis eenvoudig, smakelijk en betaalbaar kunt lunchen en dineren. Toscane staat vooral bekend om gerechten zoals Bistecca alla Fiorentina (een gegrilde T-bone steak), Pappa al Pomodoro (een stevige tomatenbroodsoep) en Ribollita (een voedzame boerenstoofpot van groenten en brood).

De bekendste typisch Toscaanse gerechten

Toscane heeft een uitgebreide gastronomische geschiedenis, met recepten en kooktechnieken die van generatie op generatie zijn doorgegeven. Tijdens je verblijf in een van onze prachtige agriturismo's of vakantiehuizen zul je merken dat elk stadje en dorpje in Toscane een schat aan culinaire mogelijkheden biedt.

Overal vind je sfeervolle eetgelegenheden, variërend van intieme restaurants en traditionele osteria's tot gezellige trattoria's. Hier kun je op gezellige terrasjes vaak op historische dorpspleintjes genieten van de authentieke Toscaanse keuken, waar de nadruk ligt op eenvoud, kwaliteit en het gebruik van lokale, verse ingrediënten. Of je nu kiest voor een snelle lunch (pranzo) of een uitgebreid diner (cena), je zult altijd verrast worden door de smaakvolle en betaalbare maaltijden die Toscane te bieden heeft. Het ontdekken van de lokale gerechten vormt een essentieel onderdeel van je Toscaanse ervaring en zorgt ervoor dat elke maaltijd een onvergetelijk moment wordt.

  Probeer eens een van de volgende gerechten en typisch Toscaanse producten:

  • Bistecca alla Fiorentina – Een liefhebber van vlees? Bestel dan deze beroemde T-bone steak, bereid opp de grill en geserveerd met olijfolie en zout;
  • Pici – Van origine komt deze dikke spaghetti uit Siena. Een bord pici wordt opgediend met een stevige ragù of eenvoudig weg alleen met knoflook en olijfolie (de bekende aglio e olio variant van pasta's);
  • Pappa al Pomodoro - Een dikke soep gemaakt van tomaten, oud brood, knoflook en olijfolie;
  • Trippa alla Fiorentina - Een gerecht van gestoofde pens, vaak geserveerd met tomatensaus en Parmezaanse kaas
  • Ribollita – Ook een klassieke Toscaanse broodsoep met bonen en groenten, bij uitstek geschikt voor de wintermaanden;
  • Zuppa di Farro - Een voedzame soep gemaakt van farro (spelt), groenten en bonen;
  • Fagioli all’Uccelletto - Witte bonen gestoofd in een tomatensaus met knoflook en salie;
  • Crostini di Fegato - Kleine toastjes belegd met een smeersel van kippenleverpasta;
  • Cacciucco - Een rijke visstoofpot uit Livorno, bereid met verschillende soorten vis en zeevruchten;
  • Pappardelle al Cinghiale – Oftewel een ragout van wild zwijn geserveerd met een dikkere variant van de meer bekend Tagliatelle;
  • Panforte – Een traditionele kerstcake. Stevig en gevuld met noten, gedroogd fruit en kruiden. Panforte staat voor ‘stevig brood’, heeft zijn oorsprong in Siena;
  • Cantuccini – De bekende knapperige (of beter gezegd harde) amandelkoekjes. Je nuttigt ze door ze zacht te maken door in Vin Santo te dippen bij het uitbuiken na een royaal Toscaans diner;
  • Torta della Nonna - Een traditionele taart met een romige vulling van custard, afgedekt met pijnboompitten en poedersuiker;
  • Castagnaccio - Een zoete, dichte kastanjecake met rozijnen, pijnboompitten en rozemarijn.

Breng ook een bezoek aan Toscaanse wijnboeren, geniet van een proeverij en sluit de dag af met een traditioneel Toscaans diner aan de karakteristieke lange tafels. 

Ecco Italia adviseert jullie graag welke mooie vakantiehuizen in Toscane aansluiten bij jullie wensen en welke wijnlandgoederen je als agriturismo kunt boeken en waar je kunt deelnemen aan proeverijen.